Петък сутрин. Успели сте да си вземете почивен ден от работа. Ставате рано, вадите телефона от зарядното на 100% и отпрашвате към най-близкия зимен курорт, където планирате да карате ски, борд или каквото ви е на сърце, цял ден. На третото спускане вадите телефона от джоба си, за да проверите дали света извън пистата вече не е свършил и откривате, че екранът е безнадеждно черен, пишат колегите ни от BatteryLand. След няколко опита да го съживите се отказвате и продължавате да се спускате.

Оказва се, че това не е изолиран случай, а по-скоро очаквано поведение на повечето мобилни устройства при отрицателни температури. Хубаво е да знаем, че смартфоните не се разбират добре не само с твърде високите температури, които добре знаем, че намаляват живота на техните литиево-йонни батерии, ами и с твърде ниските температури, които често водят до изключване на устройството.

Добрата новина е, че в повечето случаи, след стопляне до нормална температура, мобилните устройства възстановяват работата си, без трайни последици.

След серият от тестове, чиято цел е да се установи дали прекалено ниските температури могат да повредят вашия смартфон, технологичният предприемач и писател Сет Порджс, открива, че „някои смартфони спират да работят по-рано от други, заради студеното време, но всички изглежда да функционират нормално след като температурата се възстанови в разумни граници“.

“Открихме, че в общи линии, когато температурата достигне -10 градуса някои екрани започват да се затъмняват и директно да показват, че батерията е на критично ниски нива“, споделя Порджс. И добавя: „при -20 градуса някои модели директно се изключват, а при -30 градуса почти всички тествани устройства страдат от сериозни проблеми с батериите и екраните им и са на практика безполезни“.

Професорът по химия Линда Назар от University of Waterloo, Онтарио, потвърждава, че повечето телефони най-вероятно няма да пострадат трайно от студеното време. В същото време предупреждава, че някои по-евтини батерии могат да бъдат повредени за постоянно. След като батерията бъде поставена отново в помещение с нормална температура, устройството трябва да се стартира и всичко да работи нормално. Всичко обаче зависи от производителят на батерията и материалите, които са използвани за създаването й, допълва професор Назар.

Въпреки това производителите на мобилни устройства съветват потребителите да не излагат своите смартфони и таблети на крайно ниски температури (каквото и да значи това).

Как работят най-масовите литиево-йонни батерии и проблем ли е за тях студеното време?

Краткият отговор на този въпрос е, "да" - ниските температури (както и твърде високите) влияят на работата на литиево-йонните батерии. В много случаи температури под -10 градуса водят до значително по-бързо изхабяване на батерията или до директното й изключване. Причината е, че при твърде ниски температури движението на електроните в батерията се забавя дотолкова, че тя реално спира да работи. Интересно е обаче, че при умерено ниски температури и батерии, които не се използват в момента, се забавя и нивото на естествения им разряд. Това всъщност обяснява защо някои експерти препоръчват съхранението на резервни батерии за лаптоп или смартфон на студено място, дори в хладилник. 

Какво значи всичко това за нас?

Не се доверявайте безрезервно на своите мотбилни устройства, когато пътувате в екстремно студено време. Не тръгвайте в планината, например, разчитайки само на своя смартфон за навигация, защото батерията му може да ви изиграе лоша шега. Носете задължително резервна, която да бъде на топло.