Според неотдавнашен експеримент, проведен от държавния университет на Западна Австралия „Едит Коуан“, един прост навик може многократно да засили удоволствието от яденето. Има много начини човек да подобри настроението и благоразположението си. За едни това е спортът, за други задушевният разговор с приятел, а трети се чувстват доволни и щастливи след  вкусен обяд или вечеря.

Експериментът доказал връзката между храната и щастието и освен това установил, че благодарение на една проста, но ефективна хитрост ситите и задоволени хора могат да се чувстват не само по-щастливи, но и по-здрави. Тайната била в домашната храна. Резултатите от експеримента, който обхващал 657 души, ясно показали, че приготвянето на вкусни и разнообразни ястия в собствената кухня е изключително удовлетворяващо и се грижи за обединението на тялото и духа. Участниците трябвало да преминат седемседмичен курс по  здравословно хранене.

Учените открили, че след програмата любителите готвачи са подобрили значително общото и психичното си здраве, както и субективната си жизненост (чувствали се по-бодри и жизнерадостни). Освен това придобили голямо доверие в здравословните навици за хранене и в готвенето.

Според ръководителката на експеримента д-р Джоана Рийз подобряването на храненето чрез готвене дава възможност за предотвратяване на психични проблеми, затлъстяване и други метаболитни нарушения и дори за лечението им. Всъщност положителното въздействие върху психиката не зависи непременно от това колко здравословна или качествена е храната.

Дори с по-обикновена храна човек може да се възползва от предимствата на готвенето – удовлетворение от това, че е приготвил със собствените си ръце ястие, на което да се наслаждава.