Книгите са мощен антидепресант. Редица изследвания посочват ползата от четенето на книги – процес, който успешно се бори със състояния като тревожност, безсъние, стрес. Освен това е чудесен начин да отсеем обкръжението си. Ако вие сте четящ човек с богата душевност и обща култура, едва ли бихте могли да си кажете нещо съществено и смислено с някого, който е прочел две книги през целия си живот.

Психолозите казват, че всеки жанр влияе по различен начин на вътрешното състояние на човека, на светогледа му и на погледа му към другите.

Класическата литература например е универсално средство при стресови и натрапчиви състояния. Обемът е голяма епическа форма, повествованието е обширно, взаимоотношенията между персонажите са психологизирани и задълбочени, героите са представени в развитие, преплитат се различни сюжетни линии. Всичко това дава възможност за потъване и вживяване в историята и човек се откъсва максимално от реалността. Темите и мотивите, които се разглеждат в класическата литература, са устойчиви на промените във времето, до голяма степен са универсални и всеки би могъл да се припознае в тях. Ето защо класическите произведения биха могли да помогнат на почти всеки тип характер.

Криминалната и приключенската литература е подходяща при натрапчиви състояния и психози. Подобни епически творби разчитат на неочакваностите. Те от своя страна поддържат читателите в постоянно напрежение. Нямаш търпение да прелистиш следващата страница, за да разбереш какво става. Този ефект на изненадата, който обикновено липсва при останалите жанрове, е тръпката, която откъсва успешно от заобикалящия ни свят и ни потапя в измислен такъв на сложни взаимоотношения и конфликти. Криминалната литература изисква също анализ – смята се, че тук мозъкът е много по-буден, отколкото при останалите жанрове книги.

Научна фантастика и фентъзи – особено подходящи при фобии и страхови неврози. Тези епически форми насърчават въображението и поддържат активен мозъкът. Те имат свойството непрекъснато да изумяват, смайват, изненадват. Сюжетът провокира със същества и случки, които в реалния живот няма как да се случат. Въображението ни е предизвикано на максимална степен, оставаме в капана на емоцията докрай. Тези жанрове ни въвличат по необикновените си пътища. Помагат ни да преодоляваме страховете си, да надскачаме ограниченията и предразсъдъците си.

Поезията е чудесно средство срещу депресия. Поезията е мелодия. Тя е за душата. Пейо Яворов е казал: „Затова са дневници моите сбирки. Аз се освобождавам чрез тях от болките си. То е един начин за лекуване на душата.“ Ясният ритъм, мелодичността, кратката фраза, поетизмът на словото успокояват, увличат и галят сетивата. Стиховете разчувстват, възпитават емоциите ни и ни помагат да стигнем до самопознание, да приемем страховете си, да приемем и себе си такива, каквито сме, да постигнем вътрешна хармония.

Хумористичната литература понижава нивата на тревожност, намалява агресията в общуването, подобрява настроението, като ни показва смешната страна на живота, която може да бъде открита дори в най-трагичните ситуации. Смехът е най-доброто лекарство. Смехът ни помага да отделяме хормони на щастието. Ето защо специалистите определят хумористичната литература като отлично средство за справяне с депресивни състояния. Който има чувство за хумор, е щастлив. Който има чувство за самоирония, е богат.

Философската и духовната литература разкриват сложността и целостта на света и мястото на човека в него. Подобни творби изискват самовглъбение, спокойствие на ума и тялото, енергия и умения за анализ. Темите, които се разглеждат са дълбоко философски – за смисъла на живота, за познанието, за смъртта. Стига да имаме правилно разбиране и способност за задълбочен анализ, този тип литература е отлично средство за самовъзпитание. Всеки, който иска да работи върху себе си, да усъвършенства своите качества и да се бори със своите слабости, чете текстове, които възпитават чувствата и ни показват различни гледни точки. Смята се, че това е най-полезната литература при хронична депресия и остри стресови състояния.