Изкуственият интелект може да помогне за спасяването на човешки животи, като предупреждава много по-бързо от познатите традиционни методи за това къде угаран ще нахлуе на сушата, смятат учени, цитирани от Би Би Си.

През септември инструмент, работещ с изкуствен интелект, прогнозира точно къде ще ураганът Лий ще удари в Канада три дни преди прогнозите на съществуващите методи, пише БТА. През последните десетилетия метеорологичните прогнози стават все по-точни, но скоростта и способността на изкуствения интелект да прави прогнози могат напълно да променят ситуацията, казват учени.

Точната метеорологична прогноза е от полза, за да преценим как да се облечем, когато излизаме от дома си рано сутрин, но много по-важно е, че ни предупреждава за екстремни явления като бури, опасност от наводнения, горещи вълни. Така се осигурява време и възможност за подготовка на населени места и общности за екстремните явления. Традиционните метеорологични прогнози се нуждаят от огромен компютърен ресурс, който калкулира и моделира въз основа на данни за стотици фактори като атмосферно налягане, температури, скорост на ветровете, влажност на различни нива в атмосферата в различни точки на планетата.

Новият инструмент с изкуствен интелект GraphCast, създаден от Google DeepMind, се справя по-добре от Европейския модел за средносрочни метеорологични прогнози, един от най-добрите в света, при повече от 90 на сто от тези фактори, сочи изследване, публикувано в сп. "Сайънс".