Според проучване, публикувано в списание „Нейчър“, китайски учени са разработили дизайн на електролити, които могат  да повишават скоростта на зареждане и да разширят работната температура на литиево-йонните батерии за електрически превозни средства, съобщава Синхуа.

Този нов дизайн позволява на литиево-йонните батерии да постигнат обратимост, когато клетките се зареждат и разреждат в широк температурен диапазон от минус 70 градуса по Целзий до 60 градуса по Целзий, пише БТА. Според проучването литиево-йонните батерии могат също така да се зареждат и разреждат само за 10 минути при стайна температура.

Според Фан Сюлин, преподавател във Факултета по материалознание и инженерство на Университета в Чжъцзян, скоростта на зареждане, работната температура и безопасността на литиево-йонните батерии са сложни въпроси за по-нататъшното развитие на електромобилите. Литиево-йонните батерии за електромобили изискват висока плътност, бързо зареждане и широк диапазон на работната температура, се отбелязва в проучването.

С този нов дизайн на електролитите литиево-йонните батерии могат да достигнат 80% заряд в рамките на 10 минути, казва Фан.

Екипът на Фан разработва стратегии за скрининг на разтворители, като от десетки хиляди разтворители избира 23, за да подготви електролити за тестване в литиево-йонни батерии. След четиригодишни изследвания те откриват оптималната формула на електролита.

Според учените това ново постижение ще насърчи допълнително развитието на екологичната и нисковъглеродна енергия.