11-годишната Сяосин (псевдоним), болна от левкемия, наскоро успешно претърпя операция по замразяване на яйчникова тъкан преди трансплантация на костен мозък в Народната болница на Пекинския университет (НБПУ), съобщава Синхуа.

Операцията, или криоконсервация на яйчникова тъкан, спасява способността ѝ да забременее в бъдеще, като запазва яйчниковата ѝ тъкан при ниска температура.

Съвременните техники за запазване на плодовитостта включват замразяване на яйцеклетки, замразяване на ембриони, замразяване на сперматозоиди и замразяване на яйчникова тъкан. Последното е и единствената възможност за запазване на плодовитостта на момичета в предпубертетна възраст, казва Тян Ли, заместник-началник на отделението по акушерство и гинекология в болницата, пише БТА. Тази техника е подходяща за пациентки, спешно нуждаещи се от операция, лъчетерапия или химиотерапия, които могат да причинят увреждане на яйчниците или преждевременна яйчникова недостатъчност, добави тя.

По време на такава операция лекарите вземат тъкани от кората на яйчниците, в които се съхраняват много фоликули и ги замразяват в течен азот при температура минус 196 градуса по Целзий. След като заболяването на пациентите се подобри, тъканите на яйчниците им се размразяват и се прехвърлят обратно в тялото им, за да възстановят ендокринните и овулационните си функции.

Сяосин е диагностицирана преди шест месеца с хронична миелоидна левкемия, вид рак, който произвежда много незрели бели кръвни клетки и потиска редовното производство на кръв в костния мозък.

Химиотерапията и трансплантацията на костен мозък стават неотложни за нея, но те директно ще доведат до загуба на плодовитостта ѝ.

При пациентките с трансплантация на костен мозък в детеродна възраст честотата на преждевременна яйчникова недостатъчност - намаляване на нормалната функция на яйчниците преди 40-годишна възраст - е почти 100 процента, след като са получили миелоаблативна химиотерапия, казва Ян Син, експерт в отделението по акушерство и гинекология на НБПУ.

Тя обясни, че високите дози химиотерапия могат да причинят преждевременна яйчникова недостатъчност, което води до загуба на плодовитостта.

В крайна сметка Сяосин се подлага на операция по замразяване на яйчникова тъкан с продължителност няколко часа, след като експерти от отделенията по акушерство и гинекология, хематология и педиатрия на болницата съвместно потвърждават възможността за операцията.

„Това е най-добрият начин Сяосин да възстанови впоследствие функциите на ендокринната си система и овулацията след трансплантацията на костен мозък“, казва Ван Цзянлю, заместник-началник на НБПУ.

Освен настоящата технология за замразяване на яйчникова тъкан, изследователите правят постоянни пробиви в методите за запазване на женската плодовитост в Китай.

През декември миналата година група учени от Китайския университет за наука и технологии публикуваха новите си открития в списание „Нейчър Къмюникейшънс“, разкривайки метод за запазване на миши фоликули при ниска температура.

Методът представлява криоконсервация с витрификация на фоликули, капсулирани в хидрогел, чрез „нанозатопляне“ - нова технология за криоконсервация. В сравнение с конвенционалните методи той увеличава жизнеспособността на фоликулите с повече от 30 % след възстановяването им, хвърляйки светлина върху обещаващ подход за запазване на плодовитостта при жените. Според изследователския екип патентът за новата им технология е подаден и се очаква тази година да бъде приложен клинично в свързани болници в източната китайска провинция Анхуей.