Американски изследователи твърдят, че в бъдеще лекарите ще спасяват смъртоносно ранени пациенти чрез замразяване, пише Мениджър Нюз. Този метод ще се използва в случай на животозастрашаващи наранявания, докато хирурзите извършат необходимите операции. 

Тестове на новия метод, наречен терапевтична или индуцирана хипотермия, са били извършени досега в лабораторни условия. Към момента само в САЩ и Германия са правени първите опити с хора.

Категорията на пациентите, използвани за клиничните проучвания, е доста специфична. Тя може да бъде от хора с огнестрелни или прободни рани с тежък кръвоизлив до хора със спряла сърдечната дейност. Шансовете за оцеляване сред тези жертви обикновено е около 10%.

При новия метод лекарите възнамеряват да намалят температурата на тялото на пациента до 10 градуса по Целзий, посредством замяна на цялата кръв със студен физиологичен разтвор през тръба в аортата. Според учените, охлаждането намалява нуждата на организма от притока на кръв и кислород.

Всичко това ще позволи на лекарите да спечелят един час, за да спрат кървенето и да работят без страх от увреждане на мозъка, поради липса на приток на кръв и кислород. Иначе при нормална телесна температура, този период не надвишава пет минути.