Учени от университета на Майнц, Германия, са създали дрон, с чиято помощ могат да "прелитат" над вулкани и да долавят миризмата на отделяните от тях газове, пише сп. "Сайънтифик рипортс".

Основните газове, които отделят вулканите, са водни пари, въглероден диоксид и серен диоксид. Анализът им е един от най-добрите начини за получаване на информация за вулканичните системи и протичащите в тях магмени процеси, и освен това позволява предварително да се прогнозира изригване.  

Разполагането на оборудване за анализ на атмосферния състав обаче е трудоемко, особено като се има предвид, че вулканите често са разположени в планински местности.

Търсейки решение на проблема, вулканолозите от университета на Майнц са тествали малък дрон в качеството на мобилен газ-анализатор, пише БТА. Снабден с набор от миниатюрни сензори, дронът с тегло 900 грама лесно може да бъде пренесен близо до мястото на потенциалния вулканичен газов шлейф и да бъде активиран.

"Трябва да получаваме данни в реално време за нивата на серен диоксид. Това ни позволява да разберем кога действително сме в контакт с вулканичния шлейф, който лесно се премества с времето заради въздушните течения. Локализирането му само с визуални средства от разстояние няколко километра е почти невъзможно", обясняват изследователите.

Учените се надяват, че с помощта на дрона с газов анализатор наблюдението на вулканичната активност съществено ще се подобри и улесни.