88-метров кораб робот беше представен на церемония в Китай, когато плавателният съд получи и официалното си наименование. В близките дни той ще бъде пуснат на вода. Но най-интересен е фактът, че Zhu Hai Yun е първият в света носител и координатор на действията на 50 надводни и подводни безпилотни апарати, които са способни със съвместни усилия да решават задачи от широк спектър.

Строителството на плавателния съд Zhu Hai Yun започна в началото на юли миналата година от Huangpu Wenchong Shipyard в Гуанчжоу. Сега корабът и неговият автоматизиран отбор практически са готови за пускане на вода.

Системата за управление на Zhu Hai Yun не е пригодена за самостоятелна навигация в районите на пристанищата и други места с оживено морско плаване. В тези райони корабът ще се движи с помощта на дистанционно управление, а свободата на самостоятелно придвижване и взимане на решения, той ще получи при излизане в открити води. След това, съгласно заложената в него програма, съдът ще действа самостоятелно и ще изпълнява поставените задачи.

На борда на "Zhu Hai Yun" има цялото необходимо оборудване, което позволява да се извършва изстрелване, приземяване, качване на самолет на борда, лодки роботи и автономни подводници. Също така, изстреляните безпилотни апарати се намират в постоянна връзка с кораба, благодарение на специална комуникационна система. Цялата мисия на кораба, като цяло, е ръководена от централен компютър. Неговата система за управление е бъде ориентирана към програмно обезпечение на поставените задачи. Това означава, че компютърът може да организира адаптивни мрежи от безпилотни апарати, да събира данни и да съставя триизмерни образи на определени цели.

„Построеният високоинтелектуален плавателен съд се явява нова разновидност на корабите, която ще доведе до революционни изменения в областта на наблюденията и изследването на океаните“, казва Дейк Чен, професор от Института по океанография към китайската Академия на науките. Всички китайски средства за масова информация определят кораба Zhu Hai Yun като незаменима платформа за изследване на океана. Но се прокрадна информация, че все пак корабът има някакво въоръжение, с помощта на което той е може да прихваща и унищожава агресивни вражески цели.

Източник: Мениджър Нюз