Рояк от 10 яркосини дронове излита в бамбукова гора в Китай и започва да се движи с невероятна прецизност между пространство, изпълнено с дървета, клони, храсти и неравна повърхност. Машините избират възможно най-добрия маршрут и всичко това се случва напълно автоматично.

Експериментът, проведен от учени от Джъдзянския университет, наподобява сцена от научнофантастичен филм. Всъщност в своя научен труд, публикуван на 4 май в Science Robotics, авторите цитират филми като „Междузвездни войни“, „Прометей“ и „Блейд Рънър 2049“.

„Тук ние правим крачка напред към подобно бъдеще“, пише екипът, ръководен от Ксин Зу.

На теория подобни дронове могат да намерят приложение в най-различни области, включително да картографират терена от въздуха в ситуации, свързани с оказване на спешна гражданска хуманитарна помощ и хуманитарна помощ при бедствия. Машините обаче трябва да са изключително прецизни, да могат да се адаптират към нова среда и да летят по такъв начин, че да не се блъскат едни в други или в други обекти и да не застрашават по този начин хората в района.

Рояците дронове са тествани и преди, но на открити пространства без препятствия или в ситуации, в които те вече разполагат с информация за препятствията по терена, казва Енрика Сория, която се занимава с роботика в Федералното политехническо училище в Лозана и която не е участвала в новия проект.

„Това е първият път, в който рояк дронове лети успешно навън в неструктурирана среда, сред природата“, казва тя и добавя, че експериментът е „впечатляващ“.

Роботите са с размера на човешка длан. Те са създадени специално за целта и разполагат с дълбочинни камери, сензори за височина и бордови компютър. Най-голямото им предимство обаче е хитрият алгоритъм, който им позволява да избягват препятствия, да летят ефективно и да се координират помежду си.

Тези дронове не разчитат на външна инфраструктура (например GPS) и съответно могат да бъдат използвани по време на природни бедствия. Така например машините могат да бъдат изпратени в райони, пострадали от земетресения, за да проучат щетите и да идентифицират местата, на които да се изпрати помощ. Те дори биха могли да влязат в сгради, представляващи опасност за спасителните екипи.

Да, възможно е да използваме и един-единствен дрон в подобни сценарии, но подходът с рояк е би бил далеч по-ефективен (особено на фона на времевите ограничения на полетите). Нещо повече – един рояк би могъл дори да вдига и доставя тежки обекти.

Уви, тази технология има и своята тъмна страна. Така например рояците могат да бъда използвани за военни цели (точно както се използват и дистанционно пилотираните единични дронове). Пентагонът например многократно е проявявал интерес към подобно нещо и в момента провежда свои собствени тестове.

„Военните изследвания не се споделят открито с обществеността и е трудно да си представим до какъв етап са стигнали със своята разработка“, казва Сория. Пробивите, описани в научните издания обаче, със сигурност биха могли да бъдат използвани за военни цели.

И все пак, китайският екип тества своите дронове в сценарии, различни от военните – навигация в бамбукова гора, избягване на други дронове в експеримент с висок трафик и следване на човек.

„Нашият труд е вдъхновен от птиците, които летят с лекота в рояк дори в изключително гъстите гори“, пише Зу в пост в блог. Според него основното предизвикателство е хем машините да са малки и леки, хем да се отличават с висока изчислителна мощност, за да могат да планират безопасни траектории, без да удължават излишно своя полет.

Според Сория до няколко години подобни дронове ще започнат да се използват в реални условия. Първо обаче те ще трябва да бъдат тествани в изключително динамични среди (например градове), където ще срещат постоянно хора и превозни средства.

Източник: Science Alert