Военна технология, разработена от Израел, може да „вижда през стени“ с помощта на проследяващи системи, базирани на изкуствения интелект, които разграничават статичните от движещите се обекти зад дебелите стени. Camero Xaver™ 1000 е създадена с идеята да подпомага военните, пазителите на реда и спасителите, участващи в различни бедствени ситуации. Авторите ѝ твърдят, че когато бъде поставена до стената, тя може да направи снимки с висока резолюция на обектите от другата страна.

Според Camero Tech мобилното устройство, с което се борави изключително лесно и не изисква допълнително обучение – може да надникне зад всяка една повърхност – от тънък картон до стоманбетон. То прави разлика между отделните части от тялото и може да определи дали целта е животно, дете или възрастен. Освен това идентифицира позицията на хората в рамките на сградата.

Самата технология бе демонстрирана в рамките на Eurosatory 2022, предава Shepard Media.

Как точно работи Xaver™ 1000? Уви, знаем съвсем малко. Но това е типично за военните технологии като цяло. Устройството разполага с 25,7-инчов дисплей, който трябва да поставите до стената, през която искате да погледнете, и сгъваема антена. Според Camero то използва базирани на изкуствения интелект системи, които следят „картографират“ местоположението на обектите в стаята. Как? С помощта на радиовълни, които проникват през стените. Това не е нещо ново – когато прониква през стените, резолюцията на радара принципно е изключително ниска. Camero твърдят, че са преодолели този недостатък, като увеличават резолюцията до такава степен, че могат да се разпознават фини движения. Цялата останала работа пада върху плещите на изкуствения интелект.

Компанията допълва, че макар и да не успява да предложи 100-процентово рентгеново зрение, тя определено е близо до целта.

По-долу можете да видите видео, което показва Xaver 800 – друг продукт със сходна технология – в действие.

Източник: IFLScience