Колкото повече приятели имате в социалната мрежа Facebook, толкова по-голяма е вероятността да бъдете стресирани, предупреждава изследване, направено от университета „Нейпиър” в Единбург, Шотландия. Според учените там известна част от потребителите страдат от „значително безпокойство”.

Всеки десети от направеното проучване твърди, че сайтът го изнервя. Трима от всеки десет признават, че се чувстват виновни, когато отхвърлят покани за приятелство, докато около 12 процента въобще не обичат да получават такива. Според д-р Кейти Чарлз, ръководител на изследването, хората с най-много контакти, които отделят значителна част от времето си, за да прелистват десетките страници с информация във Facebook, чувстват най-голямо напрежение. „Все едно се намираш в малък новинарски канал, посветен на теб самия.

Колкото повече са приятелите ти, толкова по-голяма публика имаш чувството, че те наблюдава”, обяснява д-р Чарлз. И въпреки това хората не са склонни да се оттеглят от Facebook, защото са убедени, че ще се лишат от някои основни предимства при виртуалната комуникация.