Потребител в хакерски форум на ниско ниво публикува безплатно онлайн телефонните номера и личните данни на стотици милиони потребители на Facebook, пише Business Insider.

Данните включват лична информация на над 533 млн. души, ползващи Facebook, от 106 страни, включително САЩ (над 32 млн.), Великобритания (11 млн.) и Индия (6 млн.). Сред информацията откриваме телефонните номера, пълните имена на потребителя, местоположения, дати на раждане, биографични данни, Facebook ID-та (идентификационни номера) и в някои случаи – дори и имейл адреси.

Според Алон Гал, главен технически директор на фирмата за разузнаване в областта на киберпрестъпността Hudson Rock, който тази събота пръв е открил инцидента, изтеклите данни могат потенциално да предоставят ценна информация на киберпрестъпниците, които използват личната информация на хората, за да се представят за тях или да ги прилъжат да предадат идентификационните данни за логване.

От Facebook все още не са излезли с официално становище във връзка със ситуацията.

"База данни с подобен размер, която включва лична информация като телефонни номера на много потребители на Facebook, със сигурност би накарала лоши лица да се възползват от нея, за да извършват атаки за социално инженерство или хакерски опити", отбелязва Гал пред Business Insider, който открива изтеклите данни за първи път през януари тази година, когато потребител в същия хакерски форум е рекламирал автоматизиран бот, който може да предостави телефонни номера за стотици милиони потребители на Facebook в замяна на пари.

Сега целият набор от данни е публикуван безплатно на хакерския форум, а това от своя страна го прави достъпен за всеки, който притежава елементарни умения за боравене с данни.

Не за първи път изтичат толкова голям брой телефонни номера на потребителите във Facebook. Уязвимост, открита през 2019-та, довде до изтеглянето на телефоните на милиони хора от сървърите на социалната мрежа. Facebook заяви, че през август същата година е отстранила въпросната уязвимост.

Facebook обеща, че ще сложи край на масовото събиране на данни, след като "Кеймбридж Аналитика" извлече данните на 80 млн. потребители на социалната мрежа в разрез с правилата ѝ за ползване, за да таргетира гласоподаватели с политически реклами по време на изборите през 2016-та.

Гал заяви, че от гледна точка на сигурността Facebook не може да направи почти нищо, за да помогне на хората, засегни от настоящото изтичане на данни, тъй като информацията вече е общо достояние. Той обаче допълва, че социалната мрежа би могла да уведоми засегнатите, които от своя страна да внимават за потенциални бъдещи измами, включващи личните им данни.

Източник: Business Insider