Всеизвестен факт е, че от съображения за сигурност Google Maps замъглява лицата на хората. Оказва се обаче, че същата практика се наблюдава и при лицата на кучетата.

Това замъглено куче не е първото животно, което изглежда така, сякаш е включено в програма за защита на свидетели.

Съществуват няколко потенциални обяснения. Възможно е например алгоритъмът да смята, че тези лица са човешки. Не е изключено обаче и самите потребители на Google Maps да замъгляват (по неизвестни причини) лицата на своите домашни любимци.

"Когато създаваме съдържание в Street View от 360-градусови видеозаписи, изпратени от потребители, алгоритмите ни автоматично замъгляват лицата и регистрационните номера на превозните средства", обясняват от Google в секция Поверителност.

"Когато потребителите изпратят съдържание, което не е видео, технологията за замъгляване не се прилага автоматично. Ако желаят сами да замъглят снимките си, потребителите могат да използват инструмента за целта в приложението Street View. Ако в предоставено от потребител съдържание откриете лицето си, дома си или регистрационния номер на свое превозно средство и искате изображението да бъде премахнато, използвайте функцията за подаване на сигнал за проблем в него."

Потребителите имат правото да поискат дома им да бъде замъглен.

В края на краищата, или алгоритъмът на Google е решил, че лицата на тези животни наподобяват особено космати човеци, или някои потребители взимат твърде присърце личното пространство на своите любимци (което е напълно разбираемо).

Източник: IFLScience