Човек лесно забравя къде е паркирал, особено на непозната улица в града или в подземния паркинг на гигантски мол. За щастие, Google Maps скоро ще ни помага и в това отношение.

Най-новата бета версия на картографската услуга за Android (съжаляваме, iOS потребители) вече предлага нова функция, която ще ни припомня къде сме спрели.

С нея се борави изключително лесно. Достатъчно е да цъкнете върху малка синя точка, маркираща вашето разположение, и да изберете опцията Save your parking. (Важно: Трябва да сте се вписали в Google Maps, в противен случай тази екстра няма да бъде налична, дори и да качите бета версията).  

След това имате възможност да добавите и различни бележки (например етаж на подземния паркинг), да активирате таймер (за да следите от колко време сте спрели) и дори да добавите снимки, които да ви подсетят за района наоколо.

Apple Maps за iOS 10 разполагат със сходна функция, но тя изисква Bluetooth връзка между вашия айфон и автомобила ви. За разлика от Google Maps обаче, тази картографска услуга маркира автоматично мястото, където сте маркирали.

Засега тази доста полезна екстра в Google Maps е налична единствено за потребителите на Android, качили най-новата бета версия на софтуера. Не се знае кога точно тя ще стане публична (и достъпна и за iOS).

Източник: Mashable