Не е лесно да заличим присъствието си в интернет. Благодарение на нова опция в Google обаче вече можете да премахнете резултатите с вашите лични данни от търсачката на компанията.

В нов пост в блога си Google обяснява, че вече можем да поискаме от компанията да не показва резултати от търсенето, включващи нашите телефонни номера, имейл адреси или домашни адреси.

„Личните данни и онлайн безопасността вървят ръка за ръка. И когато използвате интернет, е важно да имате контрол върху това как вашата чувствителна информация, с която можете да бъдете идентифицирани, може да бъде открита“, казва Мишел Чанг, ръководител на Google за глобалната политика на компанията за търсачката.

Какво трябва да направите?

Нужно е просто да подадете заявка към Google. Всяка една молба ще бъде разглеждана индивидуално. Екип на компанията ще има за цел да определи дали премахването на информацията няма да ограничи друга, вече публична информация или новини. Освен това ще се проверява и дали въпросните данни не са публични чрез официална институция. При това положение данните няма да бъдат премахвани от търсачката.

Важно е да отбележим, че премахването на данни от търсачката, не означава, че те ще са свалени и от сайта, който ги е публикувал. За целта потребителят ще трябва да се свърже със съответния сайт.

Източник: IFLScience