Google постигна онова, с което малцина мога да се похвалят, като превърна името на компанията си в глагол, обясняващ дейността на продукта им. Вместо "потърси го", вероятно просто казвате „гугълни го“ дори и човекът, с когото говорите, да е от шепата хора, които ползват Bing.

Google обаче не стартира като Google. Когато Лари Пейдж и Сергей Брин за първи път започват проекта, хоствайки го на сървъри в Станфорд през 1996 г., търсачката е известна като "Backrub". Причината – по това време тя се фокусира върху "обратните връзки" в интернет или върху това как уебсайтовете се свързват помежду си, като им казва откъде идва информацията, кои сайтове са надеждни и по какви теми, и се опитва да ги класира съответно в резултатите от търсенето. Година по-късно, за щастие, те осъзнават, че името се нуждае от промяна, и така почти 30 години по-късно не се налага да искаме от хората да извършват Backrub (в превод от англ. – „масаж на гръб или рамена“) по теми, по които са крайно невежи. Името, на което се спират, е Google.

Но какво означава "Google"? Ако гугълнете името, първият резултат, на който вероятно ще попаднете (макар че резултатите от търсенето не са еднакви за всички), обяснява, че то означава „Global Organization of Oriented Group Language of Earth“ (или "Глобална организация на ориентирания групов език на Земята". Това обаче е невярно според собствения уебсайт на Google и според хората, присъствали на сесиите за смяна на името.

"Шон [Андерсън] и Лари [Пейдж] бяха в офиса си, използваха бялата дъска и се опитваха да измислят добро име - нещо, което да е свързано с индексирането на огромно количество данни", обяснява компютърният учен от Станфорд Дейвид Колер. "Шон предложи устно „гуголплекс“ ("googolplex"), а Лари отговори със съкратената форма „гугол“ ("googol") (и двете думи се отнасят до определени големи числа)."

Андерсън потърсил в интернет домейнът е свободен и направил историческа грешка.

"Шон не е безпогрешен правописец и допусна грешка, като потърси името, изписано като "google.com", за което установи, че е налично. Лари го харесал и в рамките на няколко часа предприел стъпката да регистрира "google.com" за себе си и Сергей (записът за регистрация на името на домейна е от 15 септември 1997 г.)."

Googol означава 1 × 10100, или 1, последвано от сто нули, и според Google терминът "отразява мисията [на компанията] да организира привидно безкрайното количество информация в мрежата".

Източник: The Mirror