В сряда Google вгради в чатбота си Bard модел на изкуствен интелект (ИИ) от ново поколение, наречен Gemini, който според компанията може да разсъждава по-добре от ChatGPT и други конкуренти.

Търсачката има за цел да отнеме лидерската позиция в областта на генеративния изкуствен интелект от OpenAI, създателя на ChatGPT, тъй като компанията се справя с последиците от преврата в борда на директорите, при който главният изпълнителен директор Сам Олтман беше уволнен, а след това отново назначен в рамките на няколко дни.

От години Google дискретно разработва сили за изкуствен интелект, но беше изненадана, когато в края на миналата година OpenAI пусна ChatGPT и се обедини с Microsoft, за да направи възможностите му достъпни за потребителите по целия свят.

"Това е невероятен импулс и въпреки всичко ние едва започваме да драскаме по повърхността на това, което е възможно", заяви главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай в съобщение.

"Тази нова ера на моделите представлява едно от най-големите научни и инженерни усилия, които сме предприемали като компания."

Това е първият модел на изкуствен интелект, който надминава човешките експерти в определени критерии, включващи решаване на проблеми, математика, физика, история, право, медицина и етика, заяви по време на брифинг вицепрезидентът на Google DeepMind по продуктите Ели Колинс.

Демонстрацията показа, че Gemini разпознава това, което му се показва - от човек, който разиграва сцена от филма "Матрицата", до такъв, който рисува патица и след това държи гумено пате.

Gemini коментира показаното, като прави сравнения, изводи и предложения.

Според Колинс представянето на версията "Ultra" на Gemini "далеч надхвърля" това на други съвременни модели в 30 сравнителни теста, измерващи способности като разбиране на изображения или математически разсъждения.

Версията "Pro" на Gemini, вградена в Bard, е проектирана да се справя с широк спектър от задачи. Версията "Nano" е пригодена за смартфони, като първо ще се появи в най-модерния телефон Pixel 8 на Google.

Търсачката непрестанно актуализира собствения си чатбот Bard въз основа на обратната връзка с хората. "Всички тези бързи иновации ни водят малко по малко до един истински трансформиращ момент", каза вицепрезидентът на Bard Сиси Хсиао по време на брифинга.

"С Gemini Bard получава най-голямото си обновление досега."

ИИ сътрудник

Bard ще използва Gemini, за да може да разсъждава, планира и разбира по-добре. Поне това показва направената от Google демонстрация.  

Според Хсиао платформата ще бъде достъпна на английски език в над 170 държави и територии, като скоро ще бъдат добавени още езици.

Bard, снабден с Gemini, ще бъде разширен, за да бъде "мултимодален", което означава, че ще може да работи със слухови и визуални данни, както и с текстови подсказки, заявиха ръководителите.

"С Gemini ние сме една стъпка по-близо до нашата визия да ви предложим най-добрия ИИ сътрудник в света", каза Хсиао.

Според Хсиао Gemini повишава качеството на работата на Bard, независимо дали става дума за писане на поезия или компютърен код, за заявки за пазаруване или изследователски проекти.

Версията "Ultra" на Gemini, предназначена за справяне с изключително сложни задачи, ще бъде пусната в началото на следващата година, заявиха от Google.

"Възхитен съм от това, на което е способен", каза Колинс за Gemini.

"Това е началото на нова ера за нас в Google, тъй като продължаваме бързо да въвеждаме иновации и да развиваме възможностите на модела."

През септември Google интегрира Gmail, YouTube и други инструменти в своя чатбот Bard, тъй като технологичните гиганти се опитват да убедят потребителите, че генеративният ИИ е полезен, а не опасен или просто мода.

Тези възможности са близки до предложенията на Microsoft, които обогатяват Office 365 със способностите на изкуствения интелект, въпреки че те се заплащат допълнително от клиентите и не са достъпни чрез чатбота в търсачката Bing.

Все още предстои да се потвърди дали чатботовете с генеративен изкуствен интелект ще се задържат, след като първоначалното въодушевление отмине.

Освен това интегрирането на чатбот, базиран на OpenAI, в търсачката на Microsoft по-рано тази година не успя да повлияе на преобладаващата доминация на Google в търсенето.

Въпреки това правителствата и технологичните компании настояват, че генеративният ИИ е следващата голяма глава в технологиите, и съответно увеличават разходите за нови продукти, изследвания и инфраструктура.

Източник: агенция Франс Прес