Температури над или под оптималните за човека стойности между 12 градуса по Целзий и 21 градуса по Целзий са свързани с отчетлив ръст в агресивното онлайн поведение в САЩ, установи изследване, цитирано от електронното издание Medical Xpress.

Авторите му от Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата са анализирали милиарди туитове, публикувани в социалната платформа в САЩ. Те са установили, че езикът на омразата се увеличава в различните климатични зони, социални групи в зависимост от това дали температурите са прекалено ниски или прекалено високи.

Това показва ограничения в адаптацията към екстремни температури и хвърля светлина върху подценяваното досега социално въздействие на климатичните промени - конфликт в дигиталната сфера с последици за социалната кохезия и психичното здраве.

"Засичайки туитове с език на омразата сред повече от четири милиарда туита от американски потребители с изкуствен интелект и комбинирането с данните за времето, установихме, че абсолютните числа и делът на езика на омраза се увеличават извън климатичната зона на комфорт. Хората проявяват склонност за по-агресивно поведение онлайн, когато навън е или прекалено студено, или прекалено топло", каза Аника Стешемесер, водещ автор на изследването.

Специалистите установили, че извън температурната зона на комфорт омразата онлайн се увеличава с 12 на сто при по-студено време и с до 22 на сто при горещини.

Изследването ще бъде публикувано в Lancet Planetary Health.