Не всеки ни е приятел – някои хора просто не ни желаят доброто. Дали от завист, ревност или дори от неувереност – тук ще разберете по кои 5 признака да разпознаете зложелателите си. Шега за ваша сметка или неделикатен коментар може да чуете и от добър приятел или от партньора си. Не бива винаги да търсим подтекст в нечии думи. Но ако подозирате, че острите забележки или „забравените“ уговорки са умишлени и забележите, че зачестяват все повече, може би е време да се замислите.

1. Не се радва за вас

Вашата мнима приятелка не се радва искрено за вас? Ако сте получили повишение, имате красива нова дреха или сте срещнали любовта – от устните й просто не може да се откъсне добра дума.  Вместо това ви сравнява с други, изказва се пренебрежително или отклонява разговора към себе си. Очевидно тази личност не се интересува истински от вас, а иска само да представи себе си в по-добра светлина.

2. Внушава ви неувереност

Хора, които искат да навредят на другите, обичат да си играят с несигурността на жертвите си. Представете си, че в новата червена рокля се чувствате самоуверена и секси и изведнъж дружката ви „забелязва“ по дрехата някакъв несъществуващ недостатък. Истинският приятел или партньор, който ви желае доброто, никога не би ви вдъхнал преднамерено неувереност. Разбира се, ако ви е полепнал спанак по зъбите или подгъвът на полата ви виси, бихте били благодарни някой деликатно да ви обърне внимание. Но нарочно да посеят у вас съмнение в момент на доволство, издава зъл умисъл и ясно показва намерението на отсрещния.

3. Липса на подкрепа

Искате да се спасите от еднообразието и сте решили да пробвате нещо ново: да смените работата, да заминете за няколко месеца в чужбина или да се преместите в друг град. Но вместо да ви подкрепи, „приятелката“ ви се опитва да ви разколебае, рисувайки възможни плашещи сценарии. Разбира се, добрите приятели са длъжни да ви предупредят за евентуални опасности, защото са искрено загрижени за нас. Ако обаче сте сигурни в начинанието си, приятелката ви трябва да го почувства и при всички положения да ви окаже подкрепа. Защото в крайна сметка искаме само едно за обичните си хора: да бъдат щастливи и да постигат желанията си. Ако нямате това впечатление, значи този човек се води от користни мотиви.

4. Сравнения

Без значение дали сте постигнали страхотен успех, имате нова придобивка или хвалите гордо партньора или детето си: вашата мнима приятелка не го оценява, а започва да прави сравнения. Например нейното дете свирело не само на пиано, но и на флейта. А току-що купеният ви смартфон не бил последен модел. И ако сте отслабнали с 5 килограма, не ви личало особено. Ако вместо похвала чуете от „приятелката“ си само тези злобни коментари, не бива да си го слагате на сърце. Който до такава степен убива радостта ви или надценява себе си, подценявайки вас, не ви желае доброто - затова не се връзвайте на думите му.

5. Прикрити обиди

Приятелката ви се преструва, че няма предвид нищо лошо, но всъщност зад коментарите й се таят прикрити обиди. Ако чуете изказвания от рода на: „Според мен този шал е ужасен, но на теб ще ти стои добре“ или: „За мен тази постановка е бездарна, но на теб може да ти хареса“, трябва възможно най-бързо да се дистанцирате от тази дружба. Тези така наречени не-комплименти не бива да търпите нито ден повече.