Тъжно, но вярно: три зодии са известни с това, че им липсва самоувереност и страдат от ниско самочувствие. Те се самонаказват за всяка дреболия. Подлагат на критика всичко  – външния си вид, работата, преживяванията и опита си. При някои чувството за малоценност стига дотам, че мразят себе си. Жертви на самокритика и себеомраза най-често са представителите на следните три зодии:  

Козирог: Козирозите са извънредно самокритични. Независимо с какво се залавят, те искат да бъдат перфектни. Още от ученическата скамейка проявяват пословична амбициозност. Неизменно получават високи оценки, следването си също завършват с пълно отличие. Но въпреки че излиза победител от почти всяка ситуация, Козирогът постоянно се разкъсва от съмнения. Достатъчно ли съм успешен? Какво мога да направя по-добре? Тези въпроси измъчват Козирозите и в краен случай дори ги карат да мразят себе си.

Дева: Девите са склонни да критикуват и анализират всичко, което става всекидневно около тях. Това включва не само поведението на околните, но и собствените им действия. За съжаление тяхната критика често е свързана със съмнение в себе си. Правя ли нещата както трябва? Правилно ли постъпвам? Дали не трябва отново да проверя всичко? Все въпроси, които неизменно се въртят в главата на Девата. Понякога самокритичността им е толкова силна, че прераства в себеомраза.

Рак: Раците сами са си най-големите критици. Това се дължи на факта, че винаги са склонни да подценяват собствените си способности. И обратно, с околните се държат съвършено различно: хвалят ги, мотивират ги и дори ги превъзнасят. Към себе си обаче Ракът се отнася другояче. Да не сбърках някъде? Дали хората още ме харесват? Изобщо достоен ли съм за обич? Типични „рачешки“ въпроси, които понякога водят до себеомраза.