Вишната е един от най-полезните плодове. Една скромна порция вишни дневно е в състояние да пребори биреното коремче и безсънието и да намали болките от артрита, пише в. "Дейли мейл".

Една порция вишни съдържа само 100 калории и половин грам мазнини. Плодът е характерен със своите антоцианини.

Китайски учени установиха, че тези вещества предпазват от натрупването на мазнини в областта на корема. При тестове, направени с опитни мишки, при които било предизвикано изкуствено затлъстяване, антоцианините им помогнали да намалят с 5 процента телесната си маса и най-вече тлъстините в коремната област.

Консумацията на вишнев концентрат спомага за повишаването на нивата на мелатонин в човешкия организъм. Този хормон играе ключова роля при заспиването, така че плодът е много ефикасен при борбата с безсънието,посочват учени, цитирани от БТА. Д-р Кери Кюл от Орегонския медицински университет установи, че когато спортисти-маратонци консумират вишнев концентрат, те се възстановяват много по-бързо от мускулни болки след състезанията. Извлекът помага и за успокояването на артритни болки.

Не на последно място вишните са полезни и за сърцето. Антоцианините имат благодатно въздействие върху коронарната дейност. Те притежават силно антивъзпалително действие и намаляват вредните мазнини в сърдечносъдовата система. Техните свойства много напомнят тези на статиновите лекарства, пише изданието.

Източник: Мениджър Нюз