Изследователи от Австралия и САЩ стартират проект на стойност милиони долари, чиято цел е да съживи изчезналия двуутробен тасманийски вълк. Те се надяват, че до 10 години ще се роди първото бебе от този вид, предава Би Би Си.

Смята се, че тасманийският вълк изчезва през 1936 г., когато Бенджамин – последният потвърден представител на този вид – умира в плен в зоологическата градина Хобърт.

Андрю Паск от университета на Мелбърн казва, че партньорството между Лабораторията за изследване за генетично възстановяване на тасманийския вълк (TIGRR), в която той е ангажиран, и американската биотехнологична компания "Колосал байосайънсис" ще позволи на учените да направят "гигантски стъпки към опазване на застрашените видове двуутробни животни в Австралия и да посрещнат огромното предизвикателство да възстановят видове, които сме изгубили".

Технологиите за редактиране на гени, използвани от американската компания ще бъдат съчетани с постиженията на австралийската лаборатория при секвениране на генома на тасманийския вълк, за да се ускори работата по възстановяване на вида. Усилията ще бъдат подпомогнати от работата на учените от TIGRR за идентифициране на двуутробни животни със сходна ДНК с тази на тасманийския вълк за осигуряване на живи клетки.

"С това партньорство аз вярвам, че в рамките на десет години бихме могли да имаме първото живо бебе тасманийски вълк, откакто тези животни са изчезнали преди близо век", каза Паск.

Според него партньорството би могло да помогне на лабораторията TIGRR в усилията за защита на застрашения от изчезване вид торбеста мишка северен куол. Екипът австралийски учени е близо до създаването на първите лабораторно заченати ембриони на австралийски торбести.

Наистина ли тасманийският вълк е изчезнал напълно?

Дори след смъртта на Бенджамин хора продължават да засичат представители на тасманийския вълк и мнозина се надяват, че видът все още не е изчезнал напълно (и по-странни неща са се случвали досега – така например тази гигантска костенурка бе открита на остров Галапагос през 2019 г. – близо 113 години след последната среща на човечеството с нея).

През септември 2019 г. Тасманийският департамент за първични индустрии, паркове, води и околна среда издаде документ, в който са описани 8 възможни (но непотвърдени) засичания на тасманийския вълк за предишните 3 години. Групата Thylacine Awarness дори вярва, че животното все още броди из континента Австралия.

До момента обаче единствените доказателства са периодичните неясни кадри. Според едно проучване през 2017 г. шансовете животното все още да е живо са 1,6 трилиона към 1Друго от 2018 г. пък смята, че тези цифри са доста преувеличени, но се съгласява с твърдението, че тасманийският вълк най-вероятно е изчезнал. И все пак допълва, че „съществуват достатъчно елементи на несигурност, които поне да държат този въпрос отворен, макар и вероятността да е малка“.

Въпреки че се среща в Тасмания до 30-те години на миналия век, специалисти смятат, че видът е изтребен от континента Австралия преди около 3000 години.