Националният архив за филми и звуци в Австралия (NSFA) пусна „нов“ филм, който доскоро се считаше за изгубен – на него виждаме последните известни на човечеството кадри на тилацина - изчезнал средно голям, подобен на вълк, хищен двуутробен бозайник, познат още като тасманийски вълк.

Смята се, че видът изчезва завинаги през 1936 г., когато Бенджамин – последният негов потвърден представител – умира в плен в зоопарка на град Хобарт.

Тилацинът се е срещал се е в близкото минало на остров Тасмания, а в по-далечното, вероятно допреди около 1000 години и в Австралия.

Дължината на тялото му е 100 – 130 см, от които 50 – 65 cm се падат на опашката. От раменете започват 16 – 18 на брой тигрови шарки, които към опашката стават все по-ярко изразени.

От 1936-а насам периодично се появяват съобщения за наблюдения или дори снимки на тилацини на остров Тасмания, в Австралия или друго място, но никое от тези наблюдения или снимки не са потвърдени като истински. С голяма степен на вероятност видът може да се смята за безвъзвратно изчезнал.

Вина за изчезването на тилацина имат най-вече фермерите, които го преследвали и убивали заради вредите, които носел на скотовъдството. Хората вярвали, че тилацинът както и кучето Динго в Австралия, нападат овцете им, което впоследствие се оказало далеч от истината.

Той раждал по едно малко. Нарича се така заради острова, който е обитавал в Австралия (остров Тасмания). Бил е с размерите на малък вълк. Имал е твърда опашка, къса и груба кафява козина, с черни ивици на гърба. Ушите му са били къси и обли, а муцуната – издължена като на лисица. Не бива да се бърка с тасманийски дявол.

Източник: IFLScience