Учени се опитват са разгадаят необичайното поведение на екземпляри от десетки видове риби, които се въртят и умират във водите на Флорида Кийс, съобщи ЮПИ.

Вече е наблюдавано как стотици риби, включително екземпляри от застрашения вид Дребнозъба риба трион, се превъртат по странен начин. Комисията по рибите и дивата природа в щата Флорида определя това като ненормално поведение на рибите.

В организацията Bonefish & Tarpon Trust са получени 57 сигнала за това поведение, наблюдавано за пръв път през октомври миналата година. От средата на януари досега са проведени 25 изследователски мисии и са взети проби от 150 риби от 35 различни вида, включително от акули и скатове, каза биологът от организацията Рос Баучек. Каквото и да е това, то не зависи от вида, размерите, миграционните пътища или поведението на рибите, добави той.

Комисията по рибите и дивата природа на Флорида е изпратила 12 дребнозъби риби трион за анализ в Университета на Южна Алабама. Видът е първият защитен вид морска риба по Закона за застрашените видове от 2003 г. в САЩ.

Проф.Майк Парсънс от университета Флорида Гълф Коуст каза пред Си Ен Ен, че екипът му не е успял да открие доказателства за най-вероятната причина за масово измиране на рибите, сред които са разтворен кислород и токсини от "червен прилив".

Учени отбелязват, че въртене на риби понякога се забелязва, когато те бъдат преместени в чиста вода, което навежда на мисълта, че причините за странното поведение са свързани с качеството на водата. Като вероятна причина се разглежда естествен токсин, произлизащ от водораслото Gambierdiscus, което обитава кораловите рифове. Учените са установили завишени нива на токсина в зоните, обитавани от засегнатите риби, както и в организмите на някои от тях. Обичайно водораслото не е опасно за рибите, но може да е опасно и дори смъртоносно за хората. Проф.Парсънс отбелязва, че наличието е от "5 до 30 пъти над средното, наблюдавано през последните десет години".

Експертите препоръчват хората на избягват консумацията на риба от засегнатите райони и да избягват да плуват край мъртви или странно въртящи се във водата риби.