Изключително добре запазена вкаменена глава на праисторическата риба Pachycormus е открита в графство Глостършир в Западна Великобритания, съобщи Би Би Си.

Хищното създание, наподобяващо риба тон, е обитавало юрските морета преди повече от 180 милиона години, допълва БТА. "Удивително е, че черепът му е все още непокътнат", отбелязват "ловците на вкаменелости" Сали и Невил Холингуърт. По думите им с течение на времето високото налягане в земната кора често "сплесква" вкаменелостите.

Вкаменената глава на Pachycormus е сред множеството находки, открити по време на разкопки в селището Кингс Стенли. Преди милиони години мястото е било покрито от водите на тропическо море, обитавано от риби, калмари и делфиноподобни ихтиозаври.

Сали и Невил Холингуърт намират вкаменената глава на рибата зад краварник в частен имот. Неговият собственик Адам Найт няма ни най-малка представа, че английските му дългороги говеда пасат върху богат на вкаменелости пласт. 

Найт е дал разрешение на Сали и Невил Холингуърт, както и на екип, ръководен от университета на Манчестър, да направят допълнителни проучвания.