Соколът скитник, по-малко известен с наименованието торхъл, е едър и мощен сокол. Той спада към най-широко разпространените видове птици в света. Обитава всички континенти, без Антарктида, като се среща и по нашите земи. Дължина на тялото му достига до 50 см, размахът на крилете – до 115 см, а масата му варира между 600 г и 1 кг.

Когато соколът скитник се отправя на лов, жертвата му просто няма никакъв шанс. Това е най-бързото същество на земята. Той лети бързо и мощно с типичните за соколите бързи и мощни махове на крилете, последвани от планиране. При ловуване се спуска от високо (понякога от километър височина) с огромна скорост. При пикиране може да развие около 340 км/ч, а във филм на National Geographic е измерена скорост от впечатляващите 389 км/ч.

Това го прави по-бърз от автомобил на Формула 1, който развива средна скорост от около 250 км/ч.

Соколът се среща и в различни легенди и митове. Например в египетската митология съществува бог Хор – името му означава „този, който е горе” или „този, който е далече.” Божеството има глава на сокол и носи двойната корона на Египет и ореол от слънчевия диск.