Екип от изследователи откри място, на което се размножават акулите чук край остров на архиепелага Галапагос край Еквадор, предадоха Ройтерс и АФП. 

Находката може да помогне за защита на вида, който е изправен пред заплахата от изчезване.

Мястото, обитавано от акулите, които са на възраст по-малко от една година, е забелязано близо до остров Исабела, най-големият на Галапагоския архипелаг. То се е превърнало в убежище за хищниците по време на чифтосване, както и в ранни етапи на развитието им.

"Откриването на този нов район за размножаване е много важно, особено за акулата чук", каза Едуардо Еспиноса, който е служител на Национални паркове Галапагос. "Това е емблематичен вид за Галапагос, но е в критична опасност от изчезване".

Международният съюз за опазване на природата приема акулата чук, която се среща в този район на света за "критично застрашена".

До голяма степен това се дължи на търговския риболов и на търсенето за перките й за приготвяне на специална супа.

В продължение на месеци изследователите търсят възможни места за размножаване на вида като част от програма за мониторинг на акулата чук.

Учените от националния парк са идентифицирали преди това две други места с подобни характеристики край близки острови.

Галапагоските острови, разположени на 903 километра западно от континенталната част на Еквадор, са обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, известен по света със своите уникални растения и диви животни.