В река Темза в Лондон се образува „остров“ от мокри кърпички с размера на два тенис корта и промени посоката ѝ, предава The Times.

Министрите помолиха хората да престанат да използват мокри кърпички, а правителството обмисля варианта да забрани онези, които съдържат пластмаса.

Британският политик Флер Андерсън предупреждава, че когато бъдат пуснати в тоалетната чиния, мокрите кърпички не се разпадат. Вместо това те отиват директно в река Темза – втората най-дълга река в Англия.

„Съществува остров с размера на два тенис корта, видях го, стоях върху него – намира се край моста Хамърсмит в Темза, дълбок е около 1 метър или повече и се състои само от мокри кърпички. Той дори промени посоката на Темза“, коментира Андерсън.

Тя предлага да бъдат забранени всички подобни продукти, които съдържат пластмаса, допълва The Times. За да се случи това обаче, подобно начинание трябва да получи правителствена подкрепа.

Повечето мокри кърпички съдържат пластмаса. Ето защо те не се разграждат, когато ги пуснем в тоалетната чиния. Освен това те могат да започнат да отделят микропластмасови частици, които да увредят водните обитатели и екосистемата на Темза, допълва благотворителната организация Thames21, посветена на околната среда. Също така кърпички съставляват около 90 процента от материала, който блокира каналите.

Източник: Science Alert