На планетата ни живеят толкова интересни и невероятни създания редом с нас, хората. И същевременно не знаем толкова много неща за тях. Животните ни изненадват постоянно със своите невероятни способности. Подбрали сме някои от тях тук:

1. Горилите са невероятно силни.

Могат да вдигнат тежест, която надвишава 10 пъти тяхното собствено тегло. Въпреки че споделяме доста общи черти от нашите ДНК, горилите са многократно по-силни от който и да е човек – и по-конкретно: една горила е по-силна от 20 души. А захапката им е по-здрава от тази на лъва.

2. Прерийните кучета се целуват.

Прерийните кучета докосват устните си, когато се поздравяват. Понякога дори го правят с език. Това целуване често съпътствано с други любовни жестове като гушкане, игра. Изследователите са установили, че животинчетата правят това по-често в зоопарковете, когато хората ги наблюдават – явно им харесва вниманието.

3. Хипопотамите се киснат във водата заради сухата си кожа.

Причината, поради която хипопотамите прекарват толкова много време във вода, е, че тяхната изключително суха кожа се нуждае от хидратиране. Животните прекарват до 16 часа на ден, за да поддържат кожата си влажна. Когато не са във водата, те се „потят“ и отделят мазна червеникава субстанция, която представлява на практика нещо като овлажнител за кожа и слънцезащитен крем.

4. Ламите са страшно общителни.

Ламите са доста любвеобилни същества и изобщо не обичат да живеят сами. Проявяват нежност както към себеподобните си, така и към хората, поради което набират все повече популярност като избор за домашен любимец и дори ги сравняват с кучетата.

5. Лъвовете са поспаланковци.

Мъжките спят до 20 часа в денонощието. Женските, от друга страна, спят около 15-18 часа, защото те са тези, които ловуват. Все пак лъвовете са хищници, така че не им се налага да треперят постоянно за безопасността си – заслужили са си привилегията да си почиват и да пестят енергия за нощния лов. 

6. Маймуните и шимпанзетата разбират от математика.

Тези невероятни същества могат да четат написани числа и да броят, да решават пъзели и да извършват някакви основни действия по смятане. Някои по-умни видове могат дори да умножават. Учените проявяват интерес към тази способност на шимпанзетата – не само защото е любопитно колко умни са, но и защото това хвърля светлина и върху начина, о който хората разбират числата.

Още любопитни факти за животните четете ТУК.