На планетата ни живеят толкова интересни и невероятни създания редом с нас, хората. И същевременно не знаем толкова много неща за тях. Животните ни изненадват постоянно със своите невероятни способности. Подбрали сме някои от тях тук:

1. Тигрите са отлични имитатори.

Тигрите умеят да имитират звуците, които издават другите животни. Използват хитро тази своя способност – докато ловуват, за да примамват плячката - което ги прави още по-опасни хищници.

2. Полярните мечки не са точно бели.

Полярните мечки всъщност имат черна кожа и тяхната козина няма черна пигментация, а е полупрозрачна – изглежда бяла, когато отразява слънчевата светлина. Това е тяхно предимство, защото ползват козината си като камуфлаж. Освен това имат солиден слой подкожни мазнини, което ги предпазва от студа.

3. Фламингото е розово, защото яде скариди.

Фламингото всъщност е бяло, но менюто им е виновно за този симпатичен розово-червен цвят. Скаридите, с които предимно се хранят, ги оцветяват в розово заради съдържанието си на бета каротин. Така че колкото по-розово е фламингото, толкова по-добре си е похапнало.

4. Коалите имат пръстови отпечатъци.

И на всичкото отгоре са неразличими от човешките – дори учените не могат да намерят разлика. Пръстовите отпечатъци са и от полза, защото имат по-добър захват за дърветата и защото увеличава чувствителността на пръстите. На практика те първо опипват храната си и после я поглъщат.

5. Ленивецът може да си задържи дъха за по-дълго време от делфина.

Ленивците са бавни животинки. Не правят изключение в поведението си и когато са във вода. Имат способността да забавят дишането си и сърцебиенето, което им позволява да прекарат до 40 минути под вода. За сравнение – на делфините им се налага да излизат на повърхността на всеки 10 минути, за да си поемат въздух.

Още любопитни факти четете ТУК.

Brightside