Шимпанзетата (Pan) са род човекоподобни, включващ два налични вида. По-известният е обикновеното шимпанзе, което живее в Западна и Централна Африка. Неговият братовчед, бонобото обитава горите на Демократична република Конго. За граница между двата вида се приема река Конго.

Независимо дали се намират в цирка, в зоологическата градина или са подложени на тест за интелигентност, шимпанзетата доказват, че са удивително умни животни. За да постигнат целта си, те много бързо схващат как да боравят с инструментите, които им се предоставят. Още по-забележителното е, че учат само с наблюдение и проба. Справят се успешно с отваряне на врата с ключ, могат не само бързо да разберат за какво служи даден инструмент, но също така да го ремонтират при нужда. Могат да рисуват картина.

Учените твърдят, че при изпълнението на подобни задачи уменията им спокойно могат да се сравнят с тези на малките деца.

Припомняме, че през 2014 година 7 шимпанзета успяват да избягат от заграждението си в зоологическата градина в Канзас сити, САЩ, като си изобретяват стълба. Отчупват голям клон направо от дървото, а едното шимпанзе се изявява като водач на останалите космати бозайници. С помощта на клона си построяват стълба, която опират на стената на клетката. Служителите използват храна, за да ги подмамят обратно в заграждението.

Директорът на зоопарка коментира, че шимпанзетата са много по-силни от хората и са доста умни.