Рибата капка е призната за най-грозната риба в света. И сякаш не стига това, ами другото име, с което е известна, допълнително утежнява положението й. Съгласете се, че риба сопол не звучи никак ласкаво.

Рибата-капка, наричана още риба-сопол, е вид дълбоководна риба от семейство Psychrolutidae. Тя живее на дълбочина от 600 до 1200 метра на морското дъно край австралийското и тасманийското крайбрежие, както и във водите на Нова Зеландия.

Вместо люспи кожата й представлява сиво-розова желеподобна маса. Поради този факт тялото на тази риба е съвсем малко по-плътно от водата и това й позволява да се носи свободно насам-натам.

По-голямата част от живота си прекарва полузаровена в морското дъно, където дебне плячката си (рачета и мекотели), което всъщност я лишава от необходимостта да има развита мускулатура. На практика тя поглъща плаващата покрай нея ядлива материя.

Разпространеното впечатление за рибата капка като подуто и желеподобно създание се дължи отчасти на щетите от декомпресия, които видът претърпява, когато излиза на повърхността от големите дълбочини, в които живее.