Намериха изключително добре запазени останки от птица, умряла и замръзнала преди повече от 46 000 години. Екземплярът от Ледниковия период е идентифициран като рогата чучулига. Тялото на птицата е намерено близо до село Бяла гора в североизточен Сибир от местни ловци, съобщава CNN.

Учени от Швеция разкриха, че птицата е живяла преди около 46 000 години и може да е прародител на два вида чучулиги, които живеят и днес в Северна Русия и в монголската степ. Съхраняването на останките на птицата се обяснява със замръзването, което е настъпило. 

"Фактът, че толкова малък и крехък екземпляр е останал непокътнат предполага, че трупът на птицата е замръзнал скоро след смъртта “, коментират изследователите.

"Следващата стъпка е да направим секвенция на пълния геном на птицата. Това ще ни даде възможност да научим повече както за степента на мутациите, така и за еволюцията на чучулигите в Евразия", допълват учените пред IFLScience. Според тях това е първата замръзнала птица от Ледниковия период, на която сме се натъквали. 

Миналата година руски учени откриха запазено тяло на куче на близо 18 000 години. Козината, зъбите и муцуната на кучето са напълно запазени, благодарение на това, че е било замразено в продължение на хиляди години.