Дълбоко в заледените пустини на Сибир се намира странна и зловеща цепнатина, наречена кратера Батагайка. От години това място е заобиколено от различни мистерии относно произхода на огромната дупка с дълбочина 90 метра, пише IFL Science.

Кратерът започва да се образува през 1960 г., след като огромна площ, заета от гора, била разчистена, което предизвикало потъване на почвата. Свличането се изострило, когато вследствие на покачилите се температури се разтопили ледове, които били вечно замръзнали. Дължината му достига почти 1,5 километра. Наричат го Вратата към отвъдното или Портата към подземния свят, а много жители на руския регион Якутск казват, че се страхуват от историите за това място.

Страшните звуци, които се носят от Батагайка, вероятно произхождат от свлачища от вътрешната страна на кратера, но това не ги прави по-малко зловещи. Батагайка започнал да се формира през 60-те години на 20-ти век, след като била изсечена голяма част от гората в района, от ръката на човека. Земята след това потънала и продължава да потъва и до днес, а климатичните промени само допълнително ускоряват целия процес.

Източник: NASA

Големите наводнения от 2008 г. ускоряват процеса на потъване, а дупката се е увеличила с 15 метра само за една година. Геоложкият феномен в Сибир е два до три пъти по-голям от втория по големина кратер със сходен произход, а най-вероятната причина за кратера за мащабни климатични промени, които районът е претърпял.

Неотдавнашната научна експедиция започва с откриване на възрастта на слоевете на почвата в кратера, които са били взети и събрани техни проби, както и проби от местни билки. Досега се смяташе, че природата и почвата в Батагайка е стара около 120 000 години, но сега вече знаем, че тук почвата и растенията са на възраст над 200 000 години.

Кратерът се разраства и става все по-голям и по-голям с всяка изминала година, тъй като климатът продължава да се променя.

Учените смятат, че той ще продължи да расте, докато не остане лед или не бъде погребан от свличащи се седименти. Ако сибирският климат продължава да се затопля, което е доста вероятно, и други подобни кратери ще се развиват в региона.

В известен смисъл Батагайка е пример за това, което се е случило в миналото и това, което е вероятно ще се случи в бъдещето. Тъй като климатът се затопля, дълбоко замръзналата земя ще продължи да се размразява и все по-често ще се получават подобни термокарст депресии. Ще има и повече ерозия на повърхността на земята.