Кратерът Батагайка, по-известен като "Портата към подземния свят" на Сибир, не престава да ни изненадва. Нови изследвания показват, че от 2014 г. насам гигантският геоложки белег нараства с до 1 милион кубически метра всяка година, изпомпвайки междувременно хиляди тонове въглерод.

Дългият 1 километър прорез в пейзажа се намира в Якутия в Сибир, в източните части на Русия.

През 60-те години на миналия век пукнатината с форма на попова лъжичка е била нещо повече от невзрачен улей, но през последните няколко десетилетия геоложкото образувание продължава да нараства с тревожна скорост на фона на повишаващите се температури, които размразяват вечната замръзналост в района. Поради изключително отдалеченото си местоположение мегасрутището е избягвано години наред, докато не е разпознато за първи път на сателитни снимки през 1991 г.

В крайна сметка „Портата към подземния свят“ е продукт на затоплянето на температурите в региона, свързано с изменението на климата. Вечната замръзналост в почвата грижливо е държала земята заедно, но затоплянето на температурите размразило ледения цимент и подкопало структурата ѝ. Земята се разхлабила и поддала, предизвиквайки потоп от отломки, които се разпространили надолу по склона към заливната тераса на река Батагайка. Тъй като земята продължава да се свлича, все повече замръзнала почва е изложена на топлина, което води до увеличаване на размера на свлачището.

В най-новото проучване учени от Московския държавен университет "Ломоносов" и Института за вечна замръзналост "Мелников", заедно с колеги от Германия, извършват 3D геоложко моделиране на мегасрутището Батагай, за да разберат по-добре неговото минало, настояще и бъдеще.

Те установяват, че от 90-те години на миналия век досега свлачището е мобилизирало около 35 млн. кубични метра земна маса. Около две трети от материала е бил подземен лед, а останалата една трета - вечно замръзнали седименти.

Продължава да нараства и размерът му. Изследователите отбелязват, че през 2014 г. ширината на мегасрутището е била 790 метра, а през 2019 г. е достигнала до 890 метра.

Макар че мегасвлачището в Батагай е най-грандиозното по размери, изменението на климата бързо стимулира появата на нови свличания на вечно замръзналата почва в най-северните части на света. Едно проучване установява, че през последните десетилетия са се появили хиляди свлачища от този тип, предизвикани от климата, в условията на Висока Арктика.

Ситуацията е особено осезаема в Русия, където близо 65 % от земята се състои от вечна замръзналост. Още през август 2020 г. в отдалечената тундра на Сибир, зейна кратер, след като под земята се пукна експлозивен мехур от метан, който разпръсна парчета скали и почва на стотици метри из полуостров Ямал.

Изследването е публикувано в списание Geomorphology.

Източник: IFLScience