Австралийска знаменитост в TikTok засне гърбат кит, който изглежда така, сякаш прави "стойка на глава" на фона на спокойния хоризонт.

Броуди Мос разказва, че докато гребял с прозрачен каяк, опашката на кита внезапно пробила повърхността на океана пред него.

"Сърцето ми бие толкова бързо", казва Мос на фона на своето видео, споделено в TikTok и YouTube.

Той показва с жест пред себе си набраздената опашка на огромен гърбат кит (Megaptera novaeangliae), който небрежно се носи по хоризонта - почти напълно неподвижен.

"Мисля, че това е опашка на кит. Току-що се е появи и е изпънал опашката си нагоре, не отива никъде. Дори не знам какво да кажа."

Докато гребе назад, за да спазва дистанция, Мос вижда бебе кит, което плува около опашката.

"Какво прави то?", чуди се той.

Мос поставя камерата си под водата, за да покаже как мъничето нежно опира главата си до гърдите на възрастния кит, който най-вероятно е негова майка.

На заден план се чува как двата кита си пеят тихичко.

Това странно поведение на "вдигната опашка" не е учудващо само за Мос и неговите фенове в TikTok. Учените са оазадачени от него от десетилетия.

Тъй като опашката на кита прилича на платно, когато се издига от океана, това поведение понякога е известно като "плаване с опашка".

Това е спираща дъха гледка, на която наблюдателите на гърбати, сиви, гренландски и южни китове стават свидетели само от време на време.

Мос не казва къде е заснел кадрите си, но е член на екипа на YBS Youngbloods - екип, който създава океанско медийно съдържание по бреговете на Западна Австралия между Ексмут и Брум.

Предприятие за наблюдение на китове в Западна Австралия също е уловило с камера едно от тези специални събития през 2019 г. и през 2020 г.

И това не е единственият регион в света, където гърбатите са демонстрирали това поведение.

При дългосрочно проучване на вида, проведено между 1989 и 2000 г., край бреговете на Бразилия от време на време се наблюдават случаи на плаване с опашка, като всеки е с продължителност от няколко секунди до 12 минути.

В повечето случаи експертите в Бразилия установяват, че китовете усукват бавно опашките си, така че те се въртят около надлъжната ос.

Поведението е наблюдавано сред единични китове, майки, а веднъж и сред бременна женска.

Когато китовете майки проявявали това поведение, техните малки обикновено плували около тях, точно както Мос е наблюдавал в Австралия.

Едно от мъничетата край бреговете на Бразилия действително било видяно да суче по време на издигането на опашката. Но кърменето на китовете може да се извършва и в други позиции, така че това не обяснява напълно поведението.

През 2016 г. безпилотен самолет край бреговете на Мауи забелязва изправена опашка на гърбат кит, която се задържа над повърхността повече от 10 минути.

Изследовател на китовете заяви тогава пред The Huffington Post, че това поведение може да е свързано с почивка.

Знае се, че понякога гърбатите китове спят вертикално във водния стълб. По същия начин китовете майки могат да се обърнат с главата надолу, за да си починат и да наблюдават малкото си.

Плаването с опашка също може и да е трик за охлаждане.

Като вдига задните си части срещу вятъра, топлокръвният кит теоретично може да регулира температурата си.

Изследователите отбелязват в бразилското проучване, че опашката на кита е силно васкуларизирана, което означава, че тя може да се използва за абсорбиране или отделяне на топлина от тялото доста ефективно.

Дори и сега обаче тази хипотеза остава силно спекулативна.

Мос се надява, че последните му кадри ще помогнат на учените да разберат по-добре това поведение.

Източник: Science Alert