Ако се чудите коя е най-отровната риба, спокойно бихме могли да кажем, че това е така наречената „риба камък“.

Каменните риби (Synanceia) са род риби от клас Лъчеперки, обитаващи главно Индийския и Тихия океан. Видовете от този род са известни с това, че имат най-мощните невротоксини от всички отровни риби. Те се секретират от жлези, намиращи се в основата на техните остри гръбначни перки. Името им произлиза от отличния им камуфлаж, благодарение на който се маскират като камъни.

"Рибата камък", която е с размери по-малки от футболна топка, е всъщност по-смъртоносна от всякакви акули. Взела е немалко човешки жертви.

Учени от университета в Канзас посвещават повече от 10 години да изследват този особен вид риба и установяват, че това е най-отровната риба в света. Тя няма не само отровни шипове по тялото си, но някои видове притежават пълни с токсини остриета, които излизат и се прибират в главата й като кинжали. Някои дори се скриват под очите й.

На всичкото отгоре лесно може да бъде сбъркана с парче шарена скала. Има и още – способна е да имитира цветовете на заобикалящата я среда. Токсинът, който изпускат шиповете и остриетата й, убива човек за минути.