В рамките на настоящата седмица (и малко след това) имате възможност да се присъедините към Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ и нейните партньори на едно подводно пътешествие из дълбини на Националното морско убежище Монитор.

С помощта на безпилотни подводници специалистите ще ви преведат из някои от най-добре запазените корабокрушения по крайбрежието на Северна Каролина.

Сред основните им цели е корабокрушението на прословутия американско броненосец „Монитор“, построен и използван по време на Гражданската война. Той потъва преди 160 години на около 25 км от крайбрежието на нос Хатърс в Северна Каролина. Плавателният съд е открит през 1973 г. на морското дъно на дълбочина от около 73 метра.

„Това е първото задълбочено изследване както на историческия, така и на екологичния хабитат на „Монитор“ откакто NOAA и американската флота възстановиха неговата култова оръдейна кула през 2002 г. - казва Никол Лебьоф от NOAA. – Водите в Северна Каролина са от изключително историческо и екологично значение и днешните технологии ни предоставят нови вълнуващи начини, чрез които да вземем участие в изследването и научното откритие.“

Приятно гледане!

Източник: IFLScience