Учени най-накрая успяха да проследят историята на кораб, заседнал край бреговете на Англия в продължение на 350 години, предаде Франс прес, позовавайки се на правителствената служба за опазване на наследството "Хисторик Ингланд".

Находката оставаше загадка за специалистите от откриването му през 2019 г. 

Наричан оттогава "неизвестната останка от Ийстборн", корабът, заседнал край този югоизточен английски град, е идентифициран като "Клайн Холандия" (Klein Hollandia) -нидерландски военен плавателен съд, потопен изненадващо от англичаните през 1672 г.

Корабът, който се намира на 32 метра под водата, е идентифициран от изследователски екип от "Хисторик Ингланд" съвместно с нидерландски колеги и в сътрудничество със специалисти по подводна археология.

"Състоянието на останките е забележително и може да ни даде богата информация за това как са построени холандските кораби от 17-и век, както и за дейностите на борда", се посочва в изявлението, направено от службата, пише БТА. Според "Хисторик Ингланд" учените са открили под водата голяма част от дървения корпус, оръдия, италиански мраморни плочки и парчета италианска керамика. Специалистите са ги анализирали, за да идентифицират кораба.

"Клайн Холандия", участвал във всички големи битки по време на Втората англо-холандска война от 1665-1677 г., потъва с товар от мраморни плочки, предназначени за строителство на къщи. 

Плавателният съд на път от Средиземно море за Холандия, когато е нападнат и сериозно повреден от английска ескадра. След като командирът й е убит в битка, англичаните се качват на борда на "Клайн Холандия". Корабът обаче потъва с английски и холандски моряци на борда, според "Хисторик Ингланд". 

Изненадващата атака допринася за началото на Третата англо-холандска война, част от поредица предимно морски конфликти за търговия и колонии между 1652 и 1784 г.