Останките от кораба на британския полярен изследовател Ърнест Шакълтън, на борда на който той умира на път за Антарктида, са открити край бреговете на Нюфаундленд и Лабрадор, Канада, съобщиха изследователи, цитирани от АФП. 

Открит на дълбочина 390 метра, "Куест" (Quest) е "много важен кораб от историческа гледна точка", каза Джон Гайгър, генерален директор на канадското Кралско географско дружество, под чието ръководство е организирана експедицията.

Ърнест Шакълтън става легенда сред полярните изследователи благодарение на епопеята, която предприема със своите 27 спътници, пеша и с кану, след потъването на кораба "Индюрънс"  (Endurance) в ледените антарктически морета.

Месеци наред екипажът оцелява върху лед, а след това и на леден антарктически остров. Те се спасяват благодарение на смелото пътуване, предприето от Шакълтън, който тръгва с кану с неколцина спътници, за да търси помощ.

Откриването на "Куест" бележи "една от последните глави в необикновената история на Ърнест Шакълтън", каза Гайгър на пресконференция, добавяйки, че ветроходът и параход е открит в неделя с помощта на сонар.

По думите на Дейвид Миърнс, търсач на останки и участник в експедицията, находката съвпада с това, което се знае за корабокрушението, и с увереност може да се каже, че става въпрос за "Куест". 

На сонарни изображения корабът изглежда до голяма степен непокътнат, "полегнал" вертикално на кила си. Една от двете му мачти е счупена и лежи на морското дъно.

Седем години по-късно след епопеята с "Индюранс", на 5 януари 1922 г., Ърнест Шакълтън умира от сърдечен удар на 47-годишна възраст на борда на "Куест". По това време корабът, който е на път за четвъртата си експедиция, е закотвен край остров Южна Джорджия в южната част на Атлантическия океан. 

"Куест" по-късно е използван за други експедиции и спасителни операции, както и от канадския флот по време на Втората световна война, преди да потъне през 1962 г., повреден от лед край бреговете на Нюфаундленд. Всички членове на норвежкия екипаж оцеляват.

Друга експедиция е планирана по-късно тази година за допълнително заснемане и документиране на потъналия кораб.