Праисторически човешки скелет е открит в пещерна система на карибския бряг на Мексико, която е била наводнена в края на последната ледникова епоха преди 8000 години, предаде Асошиейтед прес, като цитира археолог, който се е гмуркал там.

Октавио дел Рио казва, че заедно с колегата си водолаз Питър Брогър са видели натрошения череп и скелет, частично покрити с наноси в пещера, близо до мястото, където правителството на страната планира да построи високоскоростен туристически влак през джунглата.

Заради разстоянието от входа на пещерата, скелетът не би могъл да стигне до мястото, на което е без модерно оборудване за гмуркане, така че трябва да е на повече от 8000 години, казва той, имайки предвид епохата, когато покачващите се морски нива са наводнили пещерите.

"Не знаем дали тялото е било оставено или този човек е починал там", споделя археологът. Той обясни, че скелетът се намира на около 8 метра под водата, на около половин километър навътре в пещерната система.

Някои от най-старите човешки останки в Северна Америка са открити в пещерите на карибското крайбрежие на страната и експертите са на мнение, че част от тях са застрашени от туристическия проект "Мая трейн" на мексиканското правителство.

Дел Рио, който е работил за Националния институт по антропология и история по проекти в миналото, казва, че е уведомил организацията за откритието. От института не отговориха веднага на въпросите дали възнамеряват да проучат мястото.

Той подчерта, че пещерата - чието местоположение не разкрива заради опасения, че може да бъде ограбена - е близо до мястото, където по нареждане на властите е изсечена част от джунглата, за да се поставят влакови релси. Тя може да бъде срутена, замърсена или затворена от строителния проект.

“Има много изследвания, които трябва да бъдат направени, за да се интерпретира правилно“ находката, каза Октавио дел Рио, като отбелязва, че ще са необходими доста изследвания, за да се определи точно колко стар е скелетът.

Археологът изследва региона в продължение на три десетилетия, като там са открити други древни човешки останки.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор бърза да приключи проекта си “Мая трейн” през оставащите две години от мандата си въпреки възраженията на еколози, пещерни водолази и археолози. Те казват, че бързането им дава малко време за изучаване на находките.

Активистите казват, че големият, високоскоростен железопътен проект ще разпокъса крайбрежната джунгла и ще минава често над крехките варовикови пещери. Те са наводнени, с извивки и често изключително тесни, като проучванията им могат да отнемат десетилетия.

Пещерите по протежение на част от брега вече са повредени от строителството над тях, предупреждават специалистите.

Новостроящата се жп линия с дължина от 1500 км е проектирана като наподобяващо кръг трасе около полуостров Юкатан, като свързва морски курорти и археологически обекти.

Най-противоречивият участък пресича повече от 110 км ивица през джунглата между курортите Канкун и Тулум.

Археологът Дел Рио смята, че маршрутът през джунглата трябва да бъде оставен и влакът да минава над вече засегнатата крайбрежна магистрала между Канкун и Тулум, както беше първоначално планирано.

Президентът Лопес Обрадор се отказа от маршрута на магистралата, след като собствениците на хотели изразиха възражения, а разходите и прекъсванията на движението станаха проблем.