Скелет на 31 000 години, намерен в Борнео, изглежда е претърпял хирургическа ампутация на левия крак. Въпреки че подобна процедура би била изключително рискова през Каменната епоха, по всичко личи, че младият ловец събирач се е възстановил и е живял доста години след операцията.

Откритието, за което се съобщава в научното издание Nature, представлява най-ранното доказателство за подобен тип напреднала хирургия, откривано до момента – то предхожда други по-ранни операции с десетки хиляди години.

Скелетът на младия човек (вероятно дете), открит от международен екип от изследователи, е бил погребан в пещерата Лианг Тебо (в индонезийската част на Борнео) – място, известно със своето изключително ранно (и красиво) праисторическо каменно изкуство.

Източник: Tim Maloney

По-голяма част от скелета била непокътната, но му липсвало стъпало и долната част от левия крак, поясни той. След като изследвали останките, учените заключили, че костите на стъпалото не просто липсват от гроба и не са били изгубени случайно, а са били внимателно отстранени.

Върху останалата кост на крака има ясни следи от отрязване и от заздравяване, каза Малоуни. Няма следи от инфекция, която би могла да се очаква, ако кракът на детето бил отхапан от животно като крокодил например. Няма следи и от фрактура, които биха били налични, ако кракът бил счупен при инцидент. 

Според учените човекът е живял между шест и девет години, след като е загубил крайника си и вероятно е починал млад по неизвестни причини.

Находката показва, че праисторическите хора са имали достатъчни медицински познания, за да извършат операция без фатална кръвозагуба или инфекция, заключават авторите на изследването. Те не могат да кажат с какъв инструмент е извършена ампутацията и как е предотвратена инфекция, но допускат, че е използван остър каменен инструмент и посочват, че богатата растителност в региона има и медицинско приложение.

Освен това общността се е грижила за детето години след ампутацията, тъй като оцеляването на такъв терен на човек с ампутиран крак не е било лесно.

Тази ранна операция "пренаписва историята на медицинските знания на човека", каза Малоуни на брифинг.

Предишният най-древен пример за ампутация бе находка на останки на фермер във Франция отпреди 7000 години с отстранена част от ръката. Според учените задълбочени медицински практики са се развили преди около 10 000 години, когато хората усядат в земеделски общества, посочват авторите.

По-рано се смяташе, че преди да се захванат с по-сериозни медицински практики, хората най-напред са уседнали в земеделски общества. Ново откритие обаче променя това предположение. Струва си да се отбележи, че западната медицина е усвоила антисептиката и комплексните операции чак през 19-и век.

"За сравнение, всичките досегашни археологически случаи, свързани с напреднали хирургически процедури, се асоциират с големи уседнали земеделски общества - древни египтяни, перувуцийци и т.н...", казва д-р Тим Малоуни, археолог от университета Грифит в Австралия и ръководител на изследването.

Изследването е публикувано в Nature.