Археолози се натъкнаха на древен египетски скелет, заровен заедно със златен език, поставен в устата му. Най-вероятно по този начин хората са се надявали, че мъртвецът ще си проправи път през подземния свят със сладкодумие и чар.

Находката е направена в храм в Тапозирис Магна в Западна Александрия – вторият най-голям град в Египет. Наред с древния скелет са открити и 15 други скелетни останки и реликви.

Що се отнася до златния език, той най-вероятно е бил поставен в устата на починалия по време на специален погребален ритуал, за да може да говори, когато бъде съден от Озирис, бога на подземния свят. Тази практика обаче се среща изключително рядко – почти не са намерени други подобни останки из Египет.

Posted by ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ on Friday, 29 January 2021

Златният език не е единственият трик, който древните египтяни са използвали за своите пътешествия из задгробния свят. Археолозите съобщават, че по време на разкопките са открити и позлатени декорации на Озирис. Друг скелет пък е имал корона с рога и кобра, както и огърлица с формата на сокол – символа на бог Хор, господаря на небето.

Д-р Халед Або Ел Хамд, шеф на археологическия музей в Александрия, коментира, че една от най-забележителните находки е погребална маска за жена, която изключително много е наподобявала лицето на своята собственичка.

- كشف أثري جديد بالإسكندرية نجحت البعثة المصرية الدومينيكانية التابعة لجامعة سانتو دومنيجو برئاسة الدكتورة/ كاثلين...

Posted by ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ on Friday, 29 January 2021

Освен всичко останало, по време на тези разкопки учените се натъкват на артефакти, които биха могли „да променят представата ни“ за Тапозирис Магна. Смята се, че именно в този храм, известен още като „великата гробница на Озирис“, почива кралица Клепоатра VII, макар че все още не знаем къде със сигурност са погребани Клеопатра и Антоний. При последните разкопки са намерени множество монети с името и образа на Клеопатра VII. Статуите в района пък подсказват, че мястото е издигнато по време на царуването на Птоломей IV, който е управлявал Египет от 221 до 204 г. пр. Хр.

Древните египтяни са проявявали особено голям интерес към задгробния свят. През 2019-та учени се натъкнаха на "Kнигата на двата пътя“ – мистериозен илюстриран „туристически наръчник“ към подземния свят.

Източник: IFLScience