През 1993 г. в пещерата Ламалунга в Алтамура, Южна Италия, образувана от карстова дупка, е открита странна находка - почти цял вкаменен скелет на човек, вграден в скала.

Нещо повече – останките са покрити с т.нар. "пещерни пуканки" - малки белези по костите, наподобяващи петна. Появата на "пуканките" може да се обясни лесно. Когато калцитът се разтваря в дъждовната вода, той може да се натрупа на повърхността на пещерния под или върху това, което се намира там вместо него, в случая череп.

"Пещерните пуканки обикновено се появяват във влажните зони на пещерата, където водата може да се стича по повърхността", казва пред How Stuff Works Лий-Грей Бозе, физик от Геологическата служба на САЩ. "Много от най-дългите пещерни системи обикновено са по-сухи, с някои забележителни изключения, и тези сухи области обикновено не са чак толкова много украсени с подобни елементи. Във влажните райони обаче пещерните пуканки са често срещана характеристика, която обикновено показва влажна среда и въздушен поток."

Те могат да се образуват и на други места – например там, където има капеща вода. В този случай капките могат да доведат до образуването на въпросните пуканки в радиус около местата, където падат, обяснява още Бозе.

Тялото - така, както е намерено. Източник: Riga et al, PLOS ONE 2020 (CC BY 4.0)

Освен че изглеждат вкусни, пуканките помагат на един от екипите да открие вероятната причина за смъртта на мъжа.

"Фаунистичните останки, открити в някои от галериите, често представляват изолирани костни елементи, натрупани в понижени зони на пещерата, което предполага, че са били пренесени и разпръснати от водата", установява един от екипите, изследващи тялото. "Случаят с човешкия скелет не е такъв (особено като се има предвид, че той разположен в една относително малка площ). Ето защо можем да предположим, че след смъртта и разлагането на тялото скелетът се е паднал на мястото, където е намерен [днес].”

Екипът смята, че мъжът вероятно е паднал в дупка и се е заклещил. Там той вероятно е умрял от глад или от дехидратация, преди да бъде покрит с пуканки и открит от учените повече от сто хиляди години по-късно. Човекът от Алтамура крие и други изненади.

Изследователите смятат, че ако преместят скелета, ще му нанесат непоправими щети. Ето защо той е оставен в пещерата и проучван на място. След като взимат проби за анализ - фрагмент от лопатката м – те установяват, че това не е Хомо сапиенс, както предполагали други, а неандерталец, починал преди 128 000 до 187 000 години.

Допълнителен анализ на зъбите на мъжа, извършен от друг екип през 2020 г., установява, че те са захабени, което предполага, че е бил възрастен - макар и не стар - по време на злополучната си смърт. Те също така откриват, че един от тях вероятно е бил загубен няколко седмици преди смъртта му, "тъй като другите зъби от дясната горночелюстна аркада са имали достатъчно време да пренаредят позицията си по редицата". Те добавят, че зъбът "трябва да е бил загубен няколко седмици преди смъртта, тъй като алвеоларната резорбция все още е в начален стадий".

Като цяло мъжът е имал няколко наистина лоши последни седмици.

Източник: IFLScience