Изследователи създадоха първото в историята цифрово копие на "Титаник". То предлага поглед към едно от най-известните корабокрушения в света. И нивото на детайли е поразително.

Това е най-големият проект за подводно сканиране в историята.

Всичко е заснето по време на шестседмична експедиция през лятото на 2022 г. от Magellan Ltd, компания за дълбоководно картографиране, и Atlantic Productions, британска продуцентска компания, която прави документален филм за проекта.

Фирмата е използвала дистанционно управляеми подводни апарати, за да създаде триизмерен модел на плавателния съд, който повече от 111 години е под водата на дълбочина от 3800 метра. 

Всичко е заснето в много близък план - от корпуса на лайнера и гигантските му витла до неотворени бутилки шампанско и десетките чифтове обувки, останали на мястото на трагедията.

Моделът е на двете части на "Титаник" - носът и кърмата, които са потънали на дъното с различна скорост и траектория. Сега те се намират на около 800 метра една от друга.

Основната цел на проекта е не само да се изследват останките на легендарния лайнер, но и да се проведат нови изследвания в опит да се разберат по-добре причините за катастрофата.

"Все още има въпроси, основни въпроси за кораба, на които трябва да се дадат отговори", казва пред Би Би Си Паркс Стивънсън, изследовател на "Титаник".

Той казва, че моделът е "една от първите големи стъпки за насочване на историята на "Титаник" към изследвания, основани на доказателства, а не на спекулации".