На 3 август част от айсберга в музея на „Титаник“ в Пиджън Фордж, Ноксвил, Тенеси се срина и рани трима души. Инцидентът потенциално би могъл да се рекламира като впечатляваща отдаденост към реализма.

Музеят временно бе затворен. Ако строителите на истинския „Титаник“ бяха принудени да коментират потъването на „непотопимия“ кораб, то вероятно те щяха да звучат по същия начин, по който и уредниците на музея в своето изявление по въпроса:

„Излишно е да казваме, че никога не бихме очаквали да се случи подобен инцидент, тъй като безопасността на нашите гости и членове на екипа винаги е на първо място - казаха те във Facebook на 3 август. - Гордеем се с качеството на нашата поддръжка и сме предприели мерки, които да гарантират спазването на подходящи указания за безопасност. На този етап нашата атракция е затворена. Нашите мисли и молитви са насочени както към ранените, така и към техните семейства и приятели. "

Музеят вече работи, но за момента – без айсберг за максимална безопасност (де да бяха се сетили за това през 1912 г.). Според собствениците на музея той ще бъде построен наново в рамките на четири седмици.

Проблемният айсберг, достигащ 4,6 на 8,5 м височина, е бил изработен от истински лед и гостите на музея са можели да го докосват по всяко време. Система за пречистване на вода го е обновявала почти непрестанно. Причината за отчупването му не е разкрита. Не можем да отречем обаче, че айсбергът определено е любопитна атракция и допълва отлично близо 400-те артефакта от потъналия кораб, който в момента се намира на 3,8 км дълбочина – на 740 км от крайбрежието на Нюфаундленд, Канада.

Можем само да се надяваме, че „Титаник II” - репликата на оригиналния кораб, която ще отплува през 2022 г. по маршрута на „Титаник“ – няма да страда от същите метафорични проблеми, пред които се изправиха и уредниците на музея.

Източник: IFLScience