През следващите месеци A23a, най-големият айсберг в света, ще започне бързо да се топи и може да изчезне, казаха пред репортери учени от руския Арктически и антарктически научно-изследователски институт (ААНИИ), цитирани от ТАСС.

В средата на ноември А23а в резултат на дрейф бе изхвърлен в открити води в Южния океан. Айсбергът има обща площ 4,2 хиляди квадратни километра, т. е. близо два пъти повече от Лондон, пише БТА. „Според специалисти от Центъра за ледена и хидрометеорологична информация към ААНИИ през следващия месец той ще навлезе в морето Скотия, където скоро ще престане да съществува“, казаха от пресслужбата на руското научно учреждение.

През септември 1986 г. голяма маса лед се откъсна от шелфовия ледник Филхнер. На мястото на отцепването се образуваха три гигантски айсберга, върху един от които се помещаваше сезонната руска изследователска база „Дружная-1“. След като се откъсна от шелфа, айсбергът бързо заседна в южната част на антарктическото море Уедъл, превръщайки се в леден остров. Това лято айсбергът се премести за първи път поради влиянието на водните течения.

По време на антарктическата зима айсбергът, движещ се по крайбрежието на Антарктическия полуостров, благодарение на местната циркулация, измина разстояние от 1118 морски мили (2070 км). По време на дрейфа айсбергът не претърпя значителни загуби на площ.

„Очаква се, че айсберг A23a ще бъде подхванат от океанските течения, идващи от пролива Брансфийлд на изток, след това ще продължи пътя си по протежение на Южните Оркнейски острови и ще бъде отнесен в морето Скотия. В бъдеще той доста бързо ще спре да съществува като едно цяло под въздействието на вятъра, вълните и топлите води на Антарктическо циркумполярно течение. Все още обаче не може да се изключи, че айсберг A23a може да остане в системата на морето Уедъл, като в този случай животът му ще се удължи с още няколко години“, съобщиха учените.