Ученичка от Дейвис, Калифорния опекла захарни бисквитки с кремираните останки на покойния си дядо и на 4 октомври 2018 г. ги раздала на своите съученици. Да, те ги изяли. И да, това е истинска история, излязла в „Лос Анджелис Таймс“. Нещо повече – оказва се, че част от хората, вкусили бисквитите, са знаели предварително какво точно има в тях.

Вероятно ще се съгласите, че превръщането на нечии тленни останки в храна и раздаването й на тийнейджъри не се класифицира като добра постъпка. Колко лошо обаче е от здравословна гледна точка?

Live Science решава да потърси мнението на микробиолога Ролф Халдън. Той заявява, че предпочита да не коментира конкретния случай (полицията на Дейвис разследва инцидента), но все пак споделя гледната си точка за този тип практика. Оказва се, че в някои случаи не е чак толкова голям проблем – бисквитите с нечии тленни останки няма да разболеят човека, решил да ги изяде. Дали е етично, това вече е друг въпрос.

„Процесът на кремация минерализира човешкото тяло и създава прах, която е богата на въглерод и не е особено опасна за здравето“, казва Халдън.

С други думи, тленните останки не са токсични и най-вероятно не могат да предават каквито и да било заболявания.

„Правилно извършената кремация ще отстрани всички заразни качества на останките. Това позволява на роднините да ги вземат със себе си и да ги отнесат вкъщи“, добавя той.

Това, разбира се, не означава, че прахта на починалия не може да е опасна.

„Един потенциален повод за притеснение са тежките метали, които се срещат в пломбите.“ Но дори и те не биха предизвикали кой знае какви проблеми, добавя микробиологът, тъй като обикновено се отстраняват от останките след кремацията. Пък и трябва да приемете наистина големи количества, за да застрашите здравето си.

Накратко – вероятно няма да се натровите, ако хапнете захарни бисквитки с тленните останки на нечий дядо. Един от тийнейджърите обаче, който е имал „удоволствието“ да ги пробва, казва, че пепелта приличала на „мънички сиви точици“, а самите бисквити „хрупкали между зъбите“.

Следващия път, когато някой ви предложи бисквити, имайте едно наум.

Източник: Live Science