Помелото представлява голям цитрусов плод, сходен с грейпфрутите и други цитрусови плодове. Произхожда от Югоизточна Азия и се отглежда в страни като Китай, Малайзия, Тайланд и Индонезия. Помелото прави впечатление с дебелата си кора и бледожълтото до розово месо, което обикновено е сладко и леко пикантно. Една обичайна порция помело е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на основни хранителни вещества, което го прави отлично допълнение към балансираната диета.

Ето някои основни характеристики на помелото:

1. Размер

Ако не сте виждали помело досега, ще се изненадате от първата си среща с него – това е един от най-големите цитрусови плодове, като често се мери по размери с малък пъпеш. Теглото му може да достигне дори няколко килограма.

2. Кората

Кората е друга интересна особеност на този любим за много хора плод - дебела и ядкова, като при зрялост варира от зелена до жълта. Тя може да ви се опъне при белене в сравнение с други цитрусови плодове.

3. Сегменти / Вътрешност

Месото в помелото е разделено на сегменти, подобно на портокала. Сегментите са сочни и имат лек, сладък вкус. Не изглежда като нещо апетитно, защото не е сочно на пръв поглед, но само опитайте. Ще посегнете отново.

4. Полезни свойства за здравето

Помелото е богато на витамин С, фибри и антиоксиданти. Те могат да помогнат за поддържане на здрава имунна система, да подпомогнат храносмилането и да се погрижат за цялостното здравословно състояние на организма.

5. Консумиране

Помелото може да се консумира прясно като закуска, да се добавя към плодови салати или да се използва в рецепти за сладки и солени ястия. Кората може да се захаросва или да се използва за приготвяне на мармалад.

6. Сезонен плод

Сезонът на помелото обикновено са зимните месеци, което го прави изненадващо освежаващ и хранителен избор през студеното време.